Chronische pijn
Pijn
In pijn kunnen we onderscheid maken tussen:
- acute pijn ( pijn als gevolg van een beschadiging of ontsteking)
- Neuropatische pijn ( pijn als gevolg van beschadiging aan het zenuwstelsel)
- aanhoudende pijn ( pijn zonder dat er nog een onderliggende beschadiging of onsteking aanwezig is)
Aanhoudende pijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. 20% van de Europese bevolking lijdt aan aanhoudende pijn ( Van Hecke, Torrance & Smith, 2013)
Aanhoudende pijn wordt niet verklaard vanuit beschadigingen , maar door een overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is in het geval van aanhoudende pijn voor te stellen als een te scherp afgesteld brandalarm. Een brandalarm moet afgaan als er sprake is van brand; een zenuwstelsel moet normaal gesproken een pijnsignaal afgeven als er sprake is van schade. Als het brandalarm heel vaak afgaat en de brandweer is al een aantal keer voor niets gebeld, kan geconcludeerd worden dat het brandalarm niet goed is afgesteld. Het gaat af zonder dat er brand is. Het zenuwstelsel registreert pijn zonder dat er sprake is van schade (van Wilgen en Keizer, 2004)
Aanhoudende pijnklachten worden dus veroorzaakt door een overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Mentale factoren kunnen deze overgevoeligheid beïnvloeden of mede veroorzaken. Zo kan iemand bijvoorbeeld depressief of onzeker worden door de pijn, waarna de depressie de overgevoeligheid weer verergert, enz. Aanhoudende pijnklachten hebben dus niet alleen een fysieke impact maar ook mentaal. Daarom zal ook stil gestaan worden bij uw mentale gezondheid.
Bij De Praktijk voor ( Sport-) Fysio- en Manuele Therapie hebben we nu een nieuwe innovatieve behandelmethode waar we een Virtual Reality (VR) bril bij gebruiken. Virtual Reality is de digitale wereld die we bekijken door een VR bril. In het programma Reducept worden aan houdende pijnklachten bestreden met behulp van deze virtuele realiteit.
Met Reducept maakt u een reis door uw lichaam. In de verschillende levels wordt stap voor stap uitgelegd hoe pijn werkt. Naast uitleg biedt het programma ook gelijk handvatten om grip te krijgen op uw pijnklachten.
Daarnaast werken we met de Reducept Methode. Aan de hand van een werkboek gaat u met uw pijnklachten aan de slag. Pijneducatie en pijnmanagement worden aangevuld met VR voor een optimaal effect op uw pijn.
Pijn is complex. Soms zal de conclusie zijn dat er ook andere hulpverleners moeten worden ingeschakeld. We denken graag met u mee.
Zie voor meer informatie: reducept.nl
Bronnen:
Nijs, J., & van Wilgen, C. P. (2010). Pijneducatie-een praktische handleiding voor (para)
medici. Bohn Stafleu van Loghum, Houten.
Van Hecke, O., Torrance, N., & Smith, B. H. (2013). Chronic pain epidemiology
and its clinical relevance. British journal of anaesthesia, 111(1), 13-18.